Advocaat Rinus Wouters: mix van advocatuur en financiële expertise

Ik ben na mijn V.W.O.-examen direct rechten gaan studeren. Ik twijfelde wel: economie I en II vond ik op het V.W.O. prachtige vakken. Zou ik economie of rechten studeren? Het werd rechten. In de advocatenpraktijk van mijn vader had ik al wat kennisgemaakt met het recht en dat boeide me. Toch kon ik het ‘geld’ en de ‘economie’ niet loslaten. Ik heb ook een aanvullende opleiding gevolgd als fiscalist. Deze opleiding deed ik ook bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het was geen verrassing dat ik na mijn studies kwam werken bij Advocatenkantoor Wouters. Ik voelde me als een vis in het water. Vooral de financiële aspecten van echtscheidingen, van ondernemingen en verdelingen in maatschappen etc. vormden de workload. Ik ben alimentatiespecialist. Ik beheers het alimentatierekenen tot in de finesses. Dat is ook buiten Zeeland bekend.

Een rechtsgebied waarvoor deze expertise nodig is, vormt het erfrecht. Verdeling van nalatenschappen is voor mij elke keer weer een uitdaging. Erfgenamen kunnen mij vragen mij als vereffenaar in nalatenschappen aan te wijzen als ze er zelf met de notaris niet uitkomen.

Ik behandel ook strafzaken op het terrein van fraude en uitkeringen. Te denken valt aan fraude bij besloten vennootschappen (caroussel-fraude) en andere strafzaken met (liefst ingewikkelde) financiële kwesties.

Een andere expertise van mij is het terrein van Corporate recovery. Simpel gezegd: hoe kan ik een onderneming helpen een crisis te overwinnen en daarvan te herstellen? Uiteraard gaat het dan om de juridische aspecten van ontslag (bij de meeste ondernemingen vormt het personeel de grootste kostenpost). Over ontslag op bedrijfseconomische gronden bestaan veel misverstanden. Als u het goed aanpakt, is ontslag mogelijk zonder al te grote financiële risico’s. Bedrijfsovername is ook een manier om uit het dal te komen. Ook onderdelen van een onderneming zijn uiteraard over te dragen. Wat ook de insteek is voor corporate recovery: advies van primair een accountant en een advocaat is altijd de eerste stap. Ik ben is als fiscalist op dit terrein de specialist.

Tenslotte behandel ik bouwzaken. Dat is voortgevloeid uit een hobby van mij. Ik weet vrijwel alles van bouwzaken, van fundering tot de nok. In deze zaken is technische expertise nodig en het aanvragen van een deskundigenrapport kost vaak duizenden euro’s. Ik kan dan al snel beoordelen of een bouwgeschil een goede kans maakt bij een rechtbank.

Mijn motto bij dit alles is: eerst een goed advies van een advocaat vragen voorkomt veel onheil en teleurstellingen. Ik kan u in elk geval één garantie geven: ik zal u eerlijk adviseren.

 

Registratie Orde van Advocaten

R. Wouters heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofdrechtsgebieden geregistreerd:

  • Algemene praktijk (bestuursrecht, burgerlijk recht en strafrecht) –
  • Personen- en familierecht
  • Strafrecht

Op grond van deze registratie is hij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.